Meny

Högskoledagen

Genom att delta i Högskoledagen har du chansen att bekanta dig med studiemöjligheterna på svenska i Helsingfors. Du väljer själv vilka skolor och vilka campus du är intresserad av att besöka och får på så sätt uppleva vad Helsingfors har att erbjuda just dig. Under dagen kan du välja två besök på Aalto, Arcada, Helsingfors universitet och Soc&kom, Hanken eller Konstuniversitetet. Evenemanget riktar sig till dig som går sista året i gymnasium eller yrkesskola i Svenskfinland.

Inbjudan till Högskoledagen skickas varje år ut till studiehandledare. Om du är intresserad av att delta, tala med studiehandledaren på din skola eller håll utkik efter ett mejl från studiehandledaren med anmälningsinfo.

Högskoledagen 2018

Högskoledagen 2018 ordnas torsdagen den 1 november. Anmälningstiden börjar 12.9. Mera information skickas ut i början av anmälningstiden.

Tidtabell 1.11.2018

9.45 Samling på Senatstorget
10.00 Avfärd till högskolorna
12.15 Ankomst Senatstorget
Lunch*
13.30 Samling Senatstorget
13.45 Avfärd till högskolorna
16.15 Ankomst Senatstorget

*Eftersom lunchpausen är kort rekommenderar vi egen matsäck, men här finns också en Lunchkarta för Högskoledagen.

Högskoledagens program

Aalto-universitetet

På Aalto-universitetets campus i Otnäs finns många högklassiga utbildningar inom teknik, ekonomi, konst, design och arkitektur. Aalto erbjuder även mångsidiga alternativ för internationella studier. På Högskoledagen får du höra om de olika utbildningarna, träffa studerande och gå på en rundtur på campus och besöka något intressant labb.

Arcada

Hos oss på Arcada studerar du företagsekonomi, media, kultur, idrott, social- och hälsovård eller teknik. Högskoledagen ger dig en chans att kika in i våra living labs och moderna undervisningsmiljöer som bland annat består av en tv-studio, en förlossningssal och en plastfabrik. Bekanta dig med alla våra 14 bachelorutbildningar på svenska, våra tre bachelorutbildningar på engelska, den öppna yrkeshögskolan och träffa både våra studenter och lärare. Vi ses i vimlet på vårt växande campus i Arabiastranden!

Hanken

Välkommen till Hanken! Under ditt besök hos oss under Högskoledagen kommer du att:
• gå på rundvandring i huvudbyggnaden
• träffa studerande och föreläsare
• lyssna till en av våra alumner
• delta i en provföreläsning
Största delen av programmet sker i mindre grupp så du har bra möjlighet att ställa frågor. Vi ses 1.11!

Helsingfors universitet

Centrumcampus
På Unis Centrumcampus kan du filosofera, skipa rättvisa, förbättra världen och samhället, lära dig för att lära, insupa kultur och språk – kort sagt studera mänskligheten och människan samt hennes historia, nutid och framtid! Är du intresserad av socialt arbete eller samhällsvetenskaper eller vill du bli klass- eller barnträdgårdslärare, expert på lärande och pedagogik, anmäl dig till första passet ”Soc&kom och pedagogiska”. Om du brinner för språk, kultur, historia eller filosofi då ska du anmäla dig till det andra passet ”Humaniora”. Drömmer du om att bli jurist och expert på lag och rätt ska du anmäla dig till det tredje passet ”Juridik”.

Campus Gumtäkt
Campus Gumtäkt är det största centret för naturvetenskapligt kunnande i Norden. Här kan du bli insatt i frågor som berör såväl jordklotets inre som det som finns allra längst borta ute i rymden. Svenskspråkig undervisning erbjuds i geografi, kemi, matematik och fysik. Intill det moderna campuset finns Gumtäkts grönskande botaniska trädgård och Meteorologiska institutet.

Campus Vik
Campus Vik kallas ibland för det biovetenskapliga campuset eller ”det gröna campuset”. Ur både nationellt och europeiskt perspektiv har campuset en betydelsefull roll inom biobranschen. Undervisning på svenska erbjuds inom flera ämnen bl.a. biologi och lantbruksekonomi. Också landets svenskkunniga provisorer och veterinärer utbildas här. Intill campuset finns universitetets djursjukhus, växthus, samt försöksgården med sina kor och Gammelstadsvikens naturskyddsområde med sitt rika fågelliv.

Campus Mejlans
Vill du bli läkare eller tandläkare? Campus Mejlans är ägnat åt människans hälsa. I utbildningsprogrammet i medicin finns en svensk studielinje, där en betydande del av undervisningen ges på svenska genom hela studietiden. Här får du goda förutsättningar att utbilda dig till en tvåspråkig läkare. Undervisningen är i hög grad gemensam för studenterna i medicin och odontologi under de två första studieåren.

Konstuniversitetet

Teaterhögskolan
Vid Teaterhögskolan kan du studera skådespelarkonst, dramaturgi, regi, dans, ljus- och ljuddesign samt teaterpedagogik, danspedagogik, koreografi och performancekonst.

Bildkonstakademin
Bildkonstakademin erbjuder utbildning i bildkonst på högskolenivå. Undervisning ges vid studieområden i grafik, måleri, skulptur och tid- och rumskonst (rörlig bild, fotografi och platsspecifik konst).

Sibelius-Akademin
Sibelius-Akademin utbildar bl.a. musiker, dirigenter, sångare, kompositörer, musiklärare och kyrkomusiker.

Observera att det är möjligt att besöka Konstuniversitetet endast under förmiddagen.

Har du frågor?

Mejla dina eventuella frågor åt Helsingforsalliansens koordinator på adressen koordinator(a)helsingforsalliansen.fi.

Fem tips inför studiebesök

För dig som deltar i Högskoledagen har vi samlat fem tips på hur du får ut det mesta av dina studiebesök!