Meny

Vanliga frågor om ansökan

Är jag förstagångssökande fast jag ansökte förra året men inte kom in?

Ja. Läs mera här!

Kan jag bli antagen direkt på betyg utan att behöva delta i urvalsprov?

Du måste kolla vad som gäller för den utbildning du är intresserad av. Utbildningarna antar studerande på olika sätt. Bekanta dig med antagningsgrunderna. Dem hittar du på sidan som presenterar utbildningen i studieinfo under fliken Antagningsgrunder och inträdesprov (bilden nedan).

Skickar högskolorna kallelser till sina urvalsprov?

Ta reda på det! Det varierar nämligen både från högskola till högskola och från utbildning till utbildning. Du ska med andra ord själv kolla upp vad som gäller just för den utbildning eller de utbildningar du söker till.

Måste jag avbryta studierna vid den högskola jag nu studerar vid innan jag tackar ja till en annan studieplats jag blivit antagen till?

Nej, det behöver du inte göra. Du tänker säkert på regeln om en studieplats per termin. Den gäller mottagande av studieplats. Du kan med andra ord tacka ja till en studieplats varje termin. Om du klarar av det kan du ha flera studieplatser och t.o.m. studera på flera ställen samtidigt. Det är ju inte vanligt, men om du t.ex. är alldeles i slutskedet av studierna på en utbildning och vill fortsätta med en annan direkt efter så är det alldeles möjligt!

Får jag skjuta upp studiestarten eftersom jag tänkt åka som au-pair nästa läsår?

Nej, det får du tyvärr inte göra om du tar emot en studieplats. Man kan frånvaroanmäla sig det första läsåret endast av lagstadgade orsaker som militärtjänstgöring, egen allvarlig sjukdom/skada eller moderskapsledighet/faderskapsledighet/föräldraledighet.

Jag är vårdledig nu och funderar på om jag skulle kunna ta emot studieplatsen jag fick. Hur ska jag göra?

Du kan ta emot studieplatsen, men då du är vårdledig har du inte rätt att vara frånvaroanmäld under det första läsåret. Du måste alltså närvaroanmäla dig om du väljer att ta emot studieplatsen. Endast moderskapsledighet/faderskapsledighet/föräldraledighet ger rätt att vara frånvaroanmäld under det första läsåret.

Något annat du undrar över?

Om du har mera frågor kan du chatta med våra vägledare eller skicka in din fråga och få svar som e-post.