Hoppa till innehållet

Språkfrågor

Nedan kan du få svar på vanliga frågor om att klara sig på svenska i Helsingfors.

Språkalliansen

Behöver du hjälp med att skriva akademiska texter på svenska? Då är språkalliansen för dig!

Språkalliansen erbjuder språkstöd i akademiskt skrivande för dig som skriver på svenska till exempel en kandidatexamen eller något annat skolarbete. I språkstödspaketet ingår att en språklärare läser upp till 10 sidor text varefter du får 30 min personlig handledning med läraren. Du får feedback och råd om ditt skrivande, som till exempel din stilnivå och vad du ska fokusera på i din text för att utveckla den. Språkstödet är helt gratis.

Du kan boka en tid till språkstödet genom att mejla koordinator@studeraihelsingfors.fi. Om du har frågor angående språkstödet så svarar vi på samma adress. Tveka inte att ta kontakt!

Vanliga frågor och svar

Nja. Helsingfors har, precis som Åbo, ca 5-6 % svenskspråkiga invånare, vilket i en sådan stor stad som Helsingfors innebär att ungefär ca 36 000 personer talar svenska som modersmål. Staden är alltså tvåspråkig.

Alla finskspråkiga studerar svenska i skolan. Många finskspråkiga har dock inte möjlighet att öva sin svenska och har kanske hunnit glömma den efter sin skolgång. Därför föredrar många att tala engelska med svenskspråkiga. Samtidigt finns det finskspråkiga som gärna talar svenska med dig, så det kan löna sig att prova!

Kunskaperna i engelska är relativt bra i Finland, och går det inte med svenska brukar de flesta förstå eller tala engelska. Känner du ändå att du vill lära dig finska erbjuder alla universitet och högskolor kurser i finska från grundnivå. Vissa utbildningar, till exempel på Helsingfors universitet, kräver 5 studiepoäng i finska. Finska är ett annorlunda språk, men lättare än du tror. Har du blivit antagen med ett finskt avgångsbetyg måste du avlägga studier i det andra inhemska språket.

Du har rätt att få svenskspråkig service på statliga och kommunala instanser. Dessutom är alla gatuskyltar och t.ex. information på bussar och spårvagnar både på finska och på svenska. Beroende på vilken högskola du väljer kan du i olika hög grad klara dig med bara svenska. Här hittar du mer info om studieutbudet på svenska i Helsingfors.

Ja. Som student vid ett universitet i Helsingfors har du rätt till svenskspråkig hälsovård via Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS). Helsingfors och Esbo stad erbjuder också hälsovårdstjänster på svenska. All statlig och kommunal service, t.ex. FPA och Skatteförvaltningen är också skyldiga att ge dig service på svenska, men ibland måste du säga till att du vill ha det. Läs mer om hälsovårdstjänster för studenter på sidan Hälsa och välmående.

Ja. I Helsingfors kan du studera på svenska vid Aalto-universitetet, Arcada, Hanken, Konstuniversitetet, Helsingfors universitet och Svenska social- och kommunalhögskolan. Det finns också utbildningsprogram på engelska, särskilt på magisternivå. Alla högskolor har också ett brett utbud av kurser på engelska.

På Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet är personalen svenskspråkig och på Hanken och Arcada är största delen av personalen svenskspråkig. De andra högskolorna är också officiellt tvåspråkiga så du har rätt till service på svenska och du får skriva tenter på svenska om du vill.

På sidan Utbildningar på kandidatnivå hittar du en lista på vilka ämnen du kan studera helt eller delvis på svenska.

Många som kommer till Helsingfors för att studera vill förbättra sin finska. I de flesta utbildningarna på kandidatnivå ingår kurser i finska, precis som på universiteten i andra delar av landet. Högskolornas språkcenter ordnar också kurser på olika nivåer, allt från nybörjarkurser till mera avancerade. Dessutom erbjuds språkkurser av t.ex. Helsingfors Arbis och Esbo Arbis.

Högskolornas egna språkcenter erbjuder språkundervisning. Om du vill gå en språkkurs anmäler du dig direkt till din högskola. Språkkurser ordnas också t.ex. av Helsingfors Arbis och Esbo Arbis.

Kontakta oss

Vid frågor kan du vara i kontakt med oss via följande kanaler: