Meny

Omvärlden nu och i framtiden

Hjälp dig själv på vägen mot den framtid du längtar efter!

Framtiden kan kännas avlägsen att fundera på. Det är dessutom svårt att planera sin framtid eftersom ingen vet hur det kommer att se ut i framtiden, inte ens de främsta vetenskapsmännen eller de mest framgångsrika entreprenörerna.

Att sätta upp personliga mål för sig själv är svårt just på grund av ovissheten. Du kanske helst vill undvika att tänka på framtiden eller kanske är du så tillfreds att du inte orkar bry dig. Det är också möjligt att du älskar att göra upp planer för framtiden och måla upp olika framtidsscenarier. Oberoende av hur du tänker lönar det sig att ta en funderare på hur framtiden kan tänkas gestalta sig, det är ändå där du kommer att tillbringa resten av ditt liv.

När du funderar på vad du vill studera och vart du ska söka in, kan det hjälpa att samtidigt tänka på hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut. Så här tänker några personer i Sverige:

FUNDERA

Hur ser din omvärld ut nu och i framtiden?

Påståendena nedan kan bli aktuella ca år 2020-2040. Tror du att det kommer att bli så? Det finns förstås inga rätta eller felaktiga svar. Kryssa i de påståenden du håller med om och se hur andra tycker!

[yop_poll id=1]

Hurudana egenskaper tror du att kommer att krävas i framtidens arbetsliv?

– Rangordna egenskaperna nedan 1-10 så att 1 är den viktigaste egenskapen.
– Rangordna sedan egenskaperna enligt hur bra de passar in på dig.

Hur viktiga tror du att följande egenskaper blir i framtidens arbetsliv och hur bra stämmer de in på dig?   viktigt     1-10 jag själv 1-10
goda språkkunskaper ________ ________
självständigt arbetssätt ________ ________
marknadsföring av det egna kunnandet ________ ________
samarbetsfärdigheter ________ ________
kulturkännedom ________ ________
att våga ta för sig ________ ________
initiativrikhet ________ ________
tjänstvillighet ________ ________
självtillit ________ ________
etiskt förhållningssätt ________ ________

Skriv ut tabellen

Är det någon egenskap som du tror blir viktig i framtiden, som du inte har men gärna skulle bli bättre på?

KUNSKAPSBINGO

För att få hjälp med att känna igen dina egenskaper, kunskaper, färdigheter och styrkor samt att inse vilka kunskaper och färdigheter som skulle vara bra att börja utveckla kan du testa på Kunskapsbingo! Blanketten hittar du under länken när du skrollar neråt. Obs! Tanken med detta Bingo är inte att så snabbt som möjligt få en hel Bingo-rad!

UPPGIFTER

 1. Min livstårta.
  Tänk dig ditt liv och din omvärld som en tårta, rita tårtan som en cirkel och dela in den i fem eller sex bitar som alla representerar ett viktigt område i ditt liv. Du får själv välja vilka områden du tar med. Tänk efter: Hur mycket tid sätter du på varje bit? Vilken bit önskar du skulle vara större? Finns det någon bit som du tycker tar för mycket tid? Skriv ner dina tankar. Spara dokumentet i din “9 steg”-mapp under rubriken “Min tidstårta”.
 2. Livets träd Övningen kan göras parvis eller individuellt. Tanken med övningen är att du reflekterar över din bakgrund, dina styrkor och drömmar och över människor som betyder mycket för dig eller som du betyder mycket för. Spara dokumentet i din “9 steg”-mapp under rubriken “Mitt livsträd”.
 3. Jag – Världen – Framtiden väcker tankar om den egna och den gemensamma framtiden och de valmöjligheter den för med sig på ett positivt sätt. Skriv ut blanketten och kryssa för var du befinner dig på linjen.

Blev du inspirerad?

Här är två extra uppgifter!

 • 1. Skriv till dig själv

  Skriv ett brev, vykort eller dagboksinlägg till dig själv. Beskriv i korthet vad du sysslar med om 6 månader när det gäller ditt studieval. Har du sökt till någon utbilding? Hur känns det? Läser du till urvalsprov? Skriv så som du önskar att en typisk dag i din framtid ser ut.

  Be din kompis eller någon annan du litar på att ge din anteckning åt dig när 6 månader gått. Du kan också använda webbplatsen FutureMe, där du kan skicka ett mejl som skickas till dig inom en viss tid. När du fått brevet kan du kolla: Ser det ut så som du beskrev det? Om ja, fundera på om du gjorde någonting särskilt för att få det att se ut som du ville? Om inte, fundera på vad som är annorlunda, och om du fortfarande vill att det ska se ut som det står i brevet, vad kan du ändra på för att göra din vardag mera lik din beskrivning? Du kan ta hjälp av tårtmodellen du gjorde i första uppgiften.

 • 2. Min perfekta morgondag

  Om du kunde välja helt själv, hur skulle din idealiska morgondag se ut? Tänk inte på vad som är realistiskt, utan låt dig själv vara så öppen som möjligt. Hur skulle ditt liv se ut om du skulle kunna göra precis vad som helst? Att svara på frågorna nedan kan hjälpa dig att få en helhetsbild över hurdant liv du vill ha i framtiden. 

  • Var vaknar du? Är du i en stad eller på landsbygden? Är du i Finland, eller kanske utomlands?
  • Bor du med din familj, med dina vänner eller ensam? Har du husdjur?
  • Har du barn?
  • Vad ger dig energi? Är det umgås med andra människor som ger dig energi eller vill du hellre ha lugn och ro för dina egna tankar? Vill du röra på dig eller ta det lugnt?
  • Vad använder du pengar på? Behöver du mycket pengar?
  • Vilka rutiner hör till din perfekta morgondag?
  • Jobbar du? Hur tar du dig till jobbet? Hur ser din arbetsplats ut? Vad gör du i din idealiska jobbvärld? Jobbar du ensam eller tillsammans med andra människor? Jobbar du med maskiner, människor eller djur? Jobbar du digitalt?
  • Hurdana människor jobbar du med? Är de kreativa, seriösa, pratsamma eller jobbar du ensam?
  • Vilka hobbyn har du? Tränar du? Är du kreativ, spelar instrument eller skriver böcker? Något annat?
  • Vilka är dina sociala aktiviteter?

  Gör en sammanfattning av din idealiska morgondag. Vad krävs det av dig för att du ska kunna leva ett liv som det du föreställt dig? Är du beredd att göra det som krävs för att kunna leva ett sådant liv?

Alla 9 steg skiljer sig från varandra men det finns gemensamma element på alla steg:

FUNDERA

betyder att det är något du kan reflektera lite extra över. Det handlar ofta om något personligt, något som berättar om vem du är och om dina åsikter, något som hjälper dig när det gäller att hitta pusselbitar då du lägger ditt livspussel.

UPPGIFTER

innebär aktivitet från din sida. Minst två uppgifter per steg sparas i din 9steg-mapp. Medan du klättrar uppåt längs 9steg-trappan kan du gå tillbaka till uppgifter som du gjort på tidigare steg.

BLEV DU INSPIRERAD?

är för dig som vill ha något mera. Här finns länkar, uppgifter och/eller annat extra material.


Du är här

1. Mina värderingar: vad är viktigt för mig?
2. Omvärlden nu och i framtiden
3. Vem är jag idag?
4. Motivation
5. Hurdant liv vill jag leva?
6. Hinder
7. Mina möjligheter
8. Rangordna och läs på om utbildningar
9. Att välja utbildning – fatta beslutet

Kom du inte fram till något eller har en massa öppna frågor? Ta det lugnt!

Du kan höra av dig till oss eller diskutera med din studiehandledare för att komma vidare.

Övningarna och utmaningarna som ingår i det här kapitlet har utformats utgående från projektet Stora Komets vägledningsmaterial, och vägledningsmaterial från Prince Edward Island.