Du kanske vet vad du är intresserad av och vad du skulle vilja studera, men ändå är det något som hindrar dig. Det här steget hjälper dig att genomskåda möjliga hinder som du behöver komma över för att du ska kunna göra det du innerst inne vill. Du får verktyg för och tips på hur du kan hantera olika hinder. Ibland kan det räcka med att tänka i lite nya banor.
Hinder kan vara av olika slag. Det finns bl.a. fysiska, psykologiska, personliga, formella, geografiska eller ekonomiska hinder. Vissa hinder är verkliga och kan inte kringgås men i många fall är hindret bara något som du uppfattar som ett hinder och som sällan är helt oöverkomligt. Du måste dock vara motiverad och beredd på att jobba med det som känns svårt för att ta dig förbi. Vill du något, men har ett hinder på vägen krävs det envishet, tålamod och mod för att nå dit du vill. Gå in här och kolla på vilka olika hinder som finns: Hantera hinder
Trots att de flesta hinder inte är oöverkomliga är det viktigt att du har en realistisk uppfattning om dina framtidsplaner och om vad som är möjligt. Alla ska inte bli operasångare eller kockar. Om du avskydde kemi och biologi i skolan kanske läkarutbildning inte är det bästa alternativet för dig. Ibland är det bra att vara realist också.
Saknar du behörighet till utbildningen du vill söka till eller går inte proven som du tänkt dig? Med rätt studieteknik klarar du oftast mer än du anar. Ta det som en utmaning, jobba på din studieteknik, bestäm dig för att lära dig hur du lär dig. Det kan också bli som en chock för dig att märka att det verkligen krävs arbete för att studera. Förbered dig med att skapa bra läsrutiner åt dig själv i god tid.
Helsingfors universitet och Svenska social- och kommunalhögskolan har ett gemensamt projekt “Studera smart” där målet är att främja studenters studieframgång såväl i gymnasium och högskola som i urvalsprov till universitet och högskolor. De har gjort ett antal videor för att minska studiechocken för studenterna – se videorna här:
Problem med tidshantering och prokrastrinering är ett vanligt problem i dagens samhälle. Att skjuta upp saker orsakar stress och medför problem när det gäller att hålla tidtabeller och deadlines. En av Studera smart-projektets videon handlar om detta:
Pomodorotekniken är en enkel metod som kan hjälpa dig att ta makten över din egen tid. Här kan du läsa ett blogginlägg om vad pomodorotekniken går ut på.
Kanske en del av dina hinder handlar om att du har ett tankesätt som bromsar dig? Känner du hos dig själv igen det dynamiska eller det statiska tankesättet?
Det är inte alls ovanligt att man drar sig för att söka in någonstans av rädsla för att misslyckas. Kolla in följande bloggtext om prestationsångest och rädsla för att misslyckas.
Resiliens är ett realitivt nytt forskningsområde inom psykologi och samhällsvetenskaper. Ordet användes ursprungligen inom fysiken som term för ”elasticitet”, innan det kom in i psykologin och samhällsvetenskaperna med betydelsen att klara och återhämta sig från svåra omständigheter eller påfrestningar. Inom forskningsområdet tittar man på hur och när ungdomar utvecklas på ett positivt sätt, även när de är missgynnade eller råkar ut för motgångar. Studier har visat att det finns vissa personliga och sociala faktorer som kan stärkas och förbättra den ungas resiliens, t.ex. planeringsförmåga, god förhandlingsvana eller uthållighet.