Meny

Hurdant liv vill jag leva?

”Everyone wants something different from their professional life. Some want fortune, others want fame, and some are driven by a desire to make a difference in the world around them. Picking a career based on your skills and interests is a great way to go, but there’s something else to consider: what kind of life do you want to live?”

I uppgift 2, Omvärlden nu och i framtiden, fanns det i extramaterialet en del som heter ”Min ideala morgondag”. Om du gjorde den kan du nu gå tillbaka till den. Hur funderade du när du fick drömma fritt?

Nu har vi kommit över halvvägs i din beslutstrappa, där det översta steget innebär att du bestämt dig för vart du ska söka. Nu får du börja bli mer realistisk: Hurdant liv vill du faktiskt leva? 
Kolla länken:  Karriär – vad menar vi med det?

Ett gott råd är att prata med människor som jobbar med saker du är intresserad av. Fråga dem vad de gillar i sitt jobb, vad de skulle vilja ändra på om de fick chansen. Fråga hur de hamnade där de är. Fråga om deras misstag. Många andra har haft samma frågor som du då de skulle välja utbildning. Lyssna på deras erfarenheter!

Studera smart är ett projekt med syftet att främja studenters studieframgångar och underlätta förberedelserna inför urvalsprov till universitet och högskolor. Inom projektet har man gjort ett antal videor som är intressanta att titta på: “Att börja studera på universitetet” berättar om tankar kring att börja studera och att välja studieinriktning:

FUNDERA

Planera det liv du vill leva: Vad väljer du hellre när det gäller ditt jobb? Gör en lista med dina svar på dessa 10 prioriteringsfrågor:

 • Långsiktig säkerhet eller möjlighet till flexibilitet?
 • Hög lön eller att få göra någonting som du verkligen brinner för?
 • Jobba på kontor eller utomhus?
 • Resa i jobbet/bo utomlands eller hållas nära familj och nuvarande vänner?
 • Jobba i en stor eller liten organisation?
 • Jobba i en global organisation eller i en lokal organisation?
 • Vara din egen arbetsgivare eller jobba under någon annan?
 • Arbeta i en hierarkisk organisation där du kan klättra uppåt eller i en platt organisation?
 • Jobba med att hjälpa människor (undervisning, vård, stöd, service) eller inte?
 • Att ha ett jobb med hög status eller att inte bry sig om status?

Skriv på samma lista ner andra saker som du önskar att din karriär ska erbjuda dig.  Jämför den här listan med listan du skapade när du fick drömma fritt i del 2. Finns det stora skillnader? Vilka?
Spara dokumentet i din ”9 steg”- mapp under rubriken ”Mina prioriteringar”

Uppgift

 1. Öppna ett konto på LinkedIn och använd det. Leta efter personer som jobbar med saker som du är intresserad av. Kolla vad de studerat, hur de avancerat. Var inte blyg – klicka på ”connect” och fråga om det du undrar över.
 2. Gör en kontaktlista åt dig med personer och deras kontaktuppgifter. Det kan vara en start till ditt nätverksbygge. Att ha ett fungerande nätverk är en stor tillgång på många områden i livet. Kategorisera listan enligt varför du tycker att just den personen är viktig eller intressant; LinkedIn profil, kontaktperson i arbetsannons, din studentkårskollega, någon du diskuterat med om framtida studier, en bra kompis, arbetsgivare. Spara dokumentet i din ”9 steg”- mapp under rubriken ”Viktiga kontakter”.

Blev du inspirerad?

 • Se på platsannonser för lediga jobb. Vilka kompetenser efterfrågas?
 • Det bästa sättet att se om jobbet du funderar på är någonting för dig, är att helt enkelt prova på det. Kontakta en arbetsgivare och fråga om du får komma dit en eller två dagar för att ”skugga” den som jobbar med det du är intresserad av.
 • How to find work you love? Scott Dinsmore sade upp sig från ett jobb han inte trivdes med och ägnade de fyra följande åren åt att ta reda på hur man hittar ett jobb som är meningsfullt och som man trivs med. I videon nedan delar han med sig vad han kom fram till, hur kommer du underfund med vad som är betydelsfullt för dig – och sedan förverkliga det?

Alla 9 steg skiljer sig från varandra men det finns gemensamma element på alla steg:

FUNDERA

betyder att det är något du kan reflektera lite extra över. Det handlar ofta om något personligt, något som berättar om vem du är och om dina åsikter, något som hjälper dig när det gäller att hitta pusselbitar då du lägger ditt livspussel.

UPPGIFTER

innebär aktivitet från din sida. Minst två uppgifter per steg sparas i din 9steg-mapp. Medan du klättrar uppåt längs 9steg-trappan kan du gå tillbaka till uppgifter som du gjort på tidigare steg.

BLEV DU INSPIRERAD?

är för dig som vill ha något mera. Här finns länkar, uppgifter och/eller annat extra material.


Du är här

1. Mina värderingar: vad är viktigt för mig?
2. Omvärlden nu och i framtiden
3. Vem är jag idag?
4. Motivation
5. Hurdant liv vill jag leva?
6. Hinder
7. Mina möjligheter
8. Rangordna och läs på om utbildningar
9. Att välja utbildning – fatta beslutet

Kom du inte fram till något eller har en massa öppna frågor? Ta det lugnt!

Du kan höra av dig till oss eller diskutera med din studiehandledare för att komma vidare.

Citatet i början av texten är från Solent University – 52 Things To Do.