Meny

Astrid Lagg

Hej! Berätta lite om dig själv.

Hej! Jag heter Astrid Lagg och kommer från Tranås, en liten stad i Jönköpings län i Sverige. Jag är första årets studerande i flöjt på Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.

Nästan alla i min familj spelar något instrument. Jag började spela fiol som femåring. Sedan bytte jag från fiol till flöjt då jag var åtta år gammal. Jag sysslade också med många andra saker: dans, teater och orkesterverksamhet. Då jag var 15 år gammal, började jag studera på musikerutbildningen (MUV) i Vänersborg. Då började jag öva på riktigt. Under det tredje studieåret bestämde jag mig för att söka till Göteborg för att studera. Jag ville ändå uppleva olika provframträdanden – och kom sedan in på Sibelius-Akademin, eller Siba som den kallas. Då tänkte jag att ”Oj! Är det ens det jag vill?”. Jag jämförde Sibelius-Akademin med andra alternativ. Det finns ett stort utbud här, och man blir utmanad på ett helt annat sätt än på många andra ställen.

Varför valde du att studera i Helsingfors?

Jag valde att studera i Helsingfors på grund av Sibelius-Akademins utbud. Jag blev nyfiken: Siba är känd men man talar inte så mycket om den, eller åtminstone inte i Sverige. Min pappa hade hört talas om Sibelius-Akademin och han hade hört att det finns bra folk där.

Jag har märkt att mentaliteten är annorlunda än i Sverige: det är mera seriöst än i Sverige. Detta gäller också undervisningen: man kommer inte undan så lätt. Man måste på riktigt öva.

Vad är det bästa med Helsingfors som studiestad?

Allt är lätt tillgängligt. Helsingfors är en storstad, men inte en svår stad att bo i. Jag bor själv i Sockenbacka, som inte är centralt beläget, men det är ändå lätt att komma till centrumet av Helsingfors. Studerandena har också många förmåner, bl.a. måltider för 2,60€. Allt går så smidigt här. Helsingfors är en studiestad på riktigt. Sibelius-Akademin är också en stor skola.

Vilken är din favoritplats i Helsingfors?

Skolan: Sibelius-Akademin. Där har jag alla mina kontakter och kompisar. Där kan jag göra det som jag vill, jag känner mig hemma på skolan. Det är viktigt att känna sig trygg.

Vad skulle du vilja berätta för någon i Sverige som tänker på att studera i Helsingfors?

Vi talar inte så mycket om Finland i Sverige. Vi har kanske en stereotypisk bild av att det skulle vara tråkigare och gråare här än i Sverige. Men det stämmer inte. Om man vill ha det smidigt i skolan och utvecklas, är Helsingfors det bästa stället för det. ”Helsingfors passar riktigt bra, det passar mig riktigt bra!”