Meny

Emma Lindvall

Hur tänkte du när du sökte till Helsingfors?

Speciellt sista året i gymnasiet hade jag stor beslutsångest gällande både vad jag skulle studera och var jag skulle studera. Det enda jag visste var att jag ville studera och att jag ville uppleva ett oförglömligt studieliv.

Jag hade flera vänner som studerade i Helsingfors och hade hört mycket gott om studierna och studielivet. Efter mycket funderande tackade jag ja till min plats på Hanken i Helsingfors och det är ett val jag är ofantligt glad och tacksam att jag gjorde. Kursutbudet är brett, studielivet är verkligen superroligt och jag fått vänner för livet.

Vad har du tyckt om studierna och studielivet på svenska?

På Hanken går studierna på svenska, vilket jag som ålänning värderar högt. I magisterskedet kan en del också vara på engelska, beroende på vilket huvudämne man läser och vilka kurser man väljer. Om man inte har några förkunskaper eller skakig grund i finskan kan man få dispens från de annars obligatoriska finskakurserna. Med andra ord behöver man inte vara rädd för det finska språket i studierna – man klarar sig riktigt bra på svenska.

Studielivet i Helsingfors är otroligt roligt och går också helt på svenska. Jag har varit mycket aktiv i studentkåren och också i nationslivet under min studietid och har aldrig upplevt några problem i relation till språket. Någon enstaka snapssång går på finska, men jag ser det snarare som charmigt än avskräckande. Jag har alltid känt mig välkommen och bekväm att prata svenska i Helsingfors studieliv.

Hur syns svenskan i Helsingfors?

Ankdammen (svenskfinland) är inte bara en klyschig term som antyder att alla känner alla, det är också en oerhörd trygghet och ett oändligt stödnätverk. Lär du känna en finlandssvensk öppnar plötsligt dörren sig för många fler. Att ha detta finlandssvenska stöd i ryggen gör också att man som svenskspråkig får en rätt mjuk landning i den finskspråkiga delen av samhället.