Meny

Hitta bostad i Helsingfors

Är det svårt att hitta bostad i Helsingfors?

Sådär. Det kan vara en utmaning att hitta bostad i Helsingfors, men det är inte alls ett omöjligt uppdrag om du letar aktivt och börjar i god tid. Det råder ändå en viss bostadsbrist, särskilt brist på enrummare. Om du är beredd att bo tillsammans med någon, åtminstone första studieåret, är det mycket lättare att hitta boende. Det kan också vara lättare att hitta bostad utanför kärncentrum, där utbudet är större och priserna lägre. Helsingfors har välfungerande lokaltrafik, så det är inte nödvändigt att bo alldeles i centrum.

Du som kommer från utanför huvudstadsregionen och studerar för första året prioriteras också t.ex. i Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS) bostadskö.


Hur kan jag hitta lägenhet?

Det lönar sig att börja söka bostad genast när du har fått ditt antagningsbesked. Det viktigaste rådet är att vara aktiv och leta via många olika kanaler samtidigt. Du kan också leta bostad tillsammans med en kompis.

De svenskspråkiga studentnationerna erbjuder bostäder för sina medlemmar, men det kan vara lång kö till bostäderna. Läs mer om hur du ansöker på nationernas webbsidor:

Det finns också många andra organisationer som erbjuder boende för studerande:

Du kan leta bostad på privata marknaden, men det kan kräva att du är på plats och går på visningar. Vissa hyresvärdar önskar också att hyresgästen har stadig inkomst.

Du kan också pröva att lägga in ”Önskas hyra”-annons i finlandssvenska tidningar, t.ex. HBL och Kyrkpressen.

Via Housing Anywhere kan du också hitta boende och andra tips (på engelska).

Facebookgrupper för bostadssökning:


Vad kostar det att bo i Helsingfors?

En enrummare i innerstan kan kosta runt 600–800€/månad på privata marknaden, men via olika stiftelser, nationer och föreningar är det förmånligare att hyra. Du kan också fundera på om du verkligen behöver bo nära centrum eller om det är bättre att bo i en stadsdel närmare den högskola du ska studera på. Om du är beredd att dela bostad med någon annan kommer du också billigare undan.


Vad ska jag göra om jag inte hittar bostad?

Tillfälligt boende. Om det verkar som du saknar bostad vid läsårsstarten kan du fundera på om du har vänner eller bekanta som du skulle kunna bo hos tillfälligt. Den värsta rusningen för att hitta bostäder är i juli-september. Efter det brukar läget lugna sig och det kan dyka upp något. För korttidsboende finns det också hostell och liknande alternativ, som erbjuder boende till förmånligt pris.


Mera information

  • Studentkåren vid Helsingfors universitet har massor med bra tips kring hur du letar boende. Läs mera.
  • Yle har listat 40 tips på vad som lönar sig att tänka på när man söker nytt hem. Läs artikeln.