Meny

Frågor om jobb och pengar

Är det dyrt att studera i Helsingfors?

Inte nödvändigtvis. Kostnaderna för att studera i Helsingfors beror ganska mycket på vad din hyra är och hur dyra fritidsaktiviteter du har. Med studiekort äter du billigt på studentrestauranger (se t.ex. Unicafe och Ruokalistat.net). Du får studierabatt på t.ex. lokaltrafik och gym, men också många andra aktiviteter, tjänster och varor. Frank är en förmånstjänst för studerande som samlar ihop Finlands alla studeranderabatter.


Hur har jag råd att studera? Måste jag jobba vid sidan av studierna?

Studiestöd. Studenter kan få studiestöd och statsgaranti för studielån från FPA för studier efter grundskolan. Om du bor på hyra under studietiden kan du få allmänt bostadsbidrag. Läs mer på FPA:s webbsidor.

Jobb. Du måste inte jobba om du studerar, men många väljer ändå att börja jobba, t.ex. efter andra eller tredje studieåret, för att dryga ut kassan lite eller för att samla arbetserfarenhet och få in en fot på arbetsmarknaden.

Stipendium. Det finns också möjlighet att söka stipendier, t.ex. via länkarna nedan. Högskolorna och studentkårerna har också egna stipendier för sina studerande. För att få stipendium krävs i allmänhet goda studieprestationer och en relativt snabb studietakt.

Fyrk.fi (samlingssida med stipendier och understöd)
Svenska studiefonden
Victoriastiftelsen
Svensk-Österbottniska Samfundet
Svenska Konkordiaförbundet


Är det möjligt att jobba vid sidan av studierna?

Ja. Många väljer att jobba vid sidan av studierna för att får arbetserfarenhet redan under studietiden, eller för att tjäna extra pengar. Det går t.o.m. att jobba och hålla normal studietakt, men det kan kännas ganska tungt. Det finns också begränsningar för hur mycket inkomster du får ha för att få lyfta studiestöd. Se FPA:s webbsidor för mer information.

En del praktikplatser erbjuder också praktikantlön. Det kan vara en bra möjlighet att samla på sig arbetserfarenhet inom branschen och samtidigt tjäna lite pengar.


Var har studerande som studerar i Helsingfors jobbat / gjort praktik?

Det beror ganska mycket på studieinriktning vilka jobb som är typiska för studerande. Många jobbar t.ex. i butiker eller restauranger vid sidan av studierna, eller med sekreterar- och assistentuppgifter t.ex. på företag eller inom något projekt.

Praktiken görs på en arbetsplats som relaterar till studieämnet. Högskolorna har oftast bra information gällande praktik som passar för deras studerande. I Helsingfors finns ett stort utbud av arbetsgivare inom de flesta branscher och högskolorna har nära kontakt med dem. De flesta högskolorna erbjuder också någon form av karriärvägledning för sina studerande.

Arcadas jobboard
Aarresaari jobboard
Hankens karriärtjänster
Helsingfors universitets karriärservice
Aalto-universitetets karriärtjänster

Här kan du också hitta jobb:

Academic Work
Arbets- och näringsbyrån


Tips!

Du kan hitta billiga möbler, kläder, köksprylar och annat trevligt på loppisar runtom i huvudstadsregionen. På webben hittar du också använda saker som folk säljer, t.ex. på tori.fi och huuto.net. Det finns också ett flertal Facebook-grupper där invånare i olika stadsdelar säljer eller t.o.m. ger bort saker.

Arcada återvinner
Kallio kierrättää
Töölö ostaa ja myy
Ullanlinna ja Eira kierrättää
Huonekaluja annetaan ja otetaan vastaan ilmaiseksi ETELÄ-SUOMI
Kodin tavaraa annetaan ja otetaan vastaan ilmaiseksi Etelä-Suomi
Esbo köp, sälj, byt, bortskänkes
Teknologbyns marknad, Otnäs campus


Om du inte hittar svar på din fråga eller vill ha mer information om någonting, får du mer än gärna kontakta oss! Vi svarar per e-post senast inom några vardagar.