Meny

Studieliv och fritid

Hur träffar jag lättast kompisar som har samma intressen som jag?

Via studier och hobbyn. Om du studerar något du är intresserad av är det ganska sannolikt att du hittar vänner bland dina studiekompisar. Ett enkelt sätt att få vänner är också att gå med i en studentförening eller nation. Om du vill få kompisar på annat håll än studierna kan du t.ex. börja med någon hobby. Det finns också grupper på Facebook för olika intressen, bara att leta efter det just du är intresserad av.


Hänger svenskspråkiga studerande ihop?

Ja, i varierande grad. Det positiva med Helsingfors är att du lätt kan välja om du vill umgås i en helt svenskspråkig miljö eller om du vill bredda ditt umgänge. En del av högskolorna är helt svenskspråkiga medan andra är tvåspråkiga. Vid varje högskola finns många helt svenskspråkiga ämnesföreningar och nationer, som bygger upp en stark svenskspråkig gemenskap kring studierna. Studentkåren SHS vid Hanken är helt svenskspråkig och de andra högskolorna har tvåspråkiga studentkårer (Arcadas studerandekår är svensk- och engelskspråkig). Här hittar du en lista på studentföreningar.


Vad kan jag göra på fritiden, annat än nationernas och ämnesföreningarnas aktiviteter?

I Helsingfors finns massor med olika aktiviteter att välja mellan. En del är riktade bara till studerande och en del är mera allmänna. Här har vi samlat några tips.


Hinner jag åka och hälsa på familj och vänner, t.ex. på veckosluten?

Ja. Det kan kännas som att Helsingfors ligger långt borta, men du tar dig lätt hit och härifrån med tåg, buss eller också flyg. T.ex. till Vasa och Jakobstad (Bennäs) tar det ungefär 3,5 timmar med tåg och det går mellan fem och tio avgångar varje dag. Till Åbo tar tågresan lite under två timmar och tågen går varje eller varannan timme. Det går också tåg direkt till Åbo hamn, där du kan ta färja till Mariehamn eller Stockholm. Tåg mellan Helsingfors och Tammerfors går flera gånger i timmen och tar mellan 1,5 och två timmar. Till många andra ställen tar du dig lättast med buss, t.ex. Borgå och Lovisa.

Om en veckoslutsresa känns för kort är det sällan ett problem att förlänga helgen med någon dag. Som studerande har du möjlighet att forma ditt schema ganska långt enligt dina egna behov. Det betyder att du inte nödvändigtvis behöver vara på plats från måndag till fredag varje vecka.

Det kan ofta vara billigare att åka med buss än med tåg, men det tar längre tid. Ibland säljer VR också tågbiljetter till rabatterat pris. Här är några webbsidor där du kan kolla tidtabeller och priser för tåg och bussar.

VR
Matkahuolto
Onnibus (finska, engelska)
Pikavuorot (jämförande sida, på finska)


Om du inte hittar svar på din fråga eller vill ha mer information om någonting, får du mer än gärna kontakta oss! Vi svarar per e-post senast inom några vardagar.