Meny

Vanliga frågor om ansökan

Senast uppdaterad 19.5.2022

Är jag förstagångssökande fast jag ansökte förra året men inte kom in?

Ja. Så länge du inte har tagit emot en plats är du förstagångssökande. Läs mera här!


Kan jag bli antagen direkt på betyg utan att behöva delta i urvalsprov?

Beror på utbildningen. Du måste kolla vad som gäller för den utbildning du är intresserad av. Utbildningarna antar studerande på olika sätt. Yrkeshögskolorna har ett antagningsförfarande där du dels kan bli utvald på basen av dina betyg från gymnasiet/yrkesskolan och dels utgående från antagningsprovet till yrkeshögskolan. Blir du antagen utgående från dina betyg behöver du inte delta i urvalsprovet. Bekanta dig med poängsättningen, kvoter och tröskelkriterier för betygsantagningen för olika utbildningsprogram här.


Skickar högskolorna kallelser till sina urvalsprov?

Det här varierar både från högskola till högskola och från utbildning till utbildning. Du måste med andra ord själv kolla upp vad som gäller just för den utbildning eller de utbildningar du söker till.


Måste jag avbryta studierna vid den högskola där jag studerar nu, innan jag tackar ja till en annan studieplats jag blivit antagen till?

Nej, det behöver du inte göra. Regeln om en studieplats per termin gäller bara mottagande av studieplats. Du kan med andra ord tacka ja till en ny studieplats per termin. Om du klarar av det kan du alltså ha flera studieplatser och t.o.m. studera på flera ställen samtidigt. Det är inte särskilt vanligt, men om du t.ex. är alldeles i slutskedet av studierna på en utbildning och vill fortsätta med en annan direkt efter så är det alldeles möjligt!


Får jag skjuta upp studiestarten eftersom jag tänkt åka som au-pair nästa läsår?

Nej, det får du tyvärr inte göra om du tar emot en studieplats. Man kan frånvaroanmäla sig det första läsåret endast av lagstadgade orsaker som militärtjänstgöring, egen allvarlig sjukdom/skada eller vårdledighet (den nya lagen träder i kraft 1.8.2022).


Jag är vårdledig nu och funderar på om jag skulle kunna ta emot studieplatsen jag fick. Hur ska jag göra?

Ja, du kan ta emot studieplatsen. I och med den nya lagen som träder i kraft 1.8.2022 har du rätt att vara frånvaroanmäld på grund av ledighet i samband med barns födelse eller adoption utan att det räknas i den tid det tar att avlägga examen. Du kan alltså anmäla dig frånvarande det första läsåret.


Hur söker jag till en högskola i Finland om jag har en utländsk examen?

På sidan Sökande från andra länder har vi samlat svar på vanliga frågor om att söka till en utbildning i Finland med en utländsk examen. Du kanske hittar svaret på din fråga där.


Något annat du undrar över?

Om du har mera frågor kan du skicka in din fråga.