Meny

Var börja?

Ett beslut om vad du vill studera och jobba med är inget som plötsligt bara finns där en morgon när du vaknar. Du behöver aktivt jobba på det och ge dig själv tillräckligt med tid att fundera.

Börja med dig själv

Du kan t.ex. lista dina intressen och starka sidor. Gör också en lista över dina svaga sidor eller det som du uppfattar vara hinder. Många gånger är de sist och slutligen kanske inte så stora hinder som du först tycker.

Ta reda på vad det finns för studiealternativ i Finland

  • På vår webbplats hittar du svenskspråkiga utbildningar vid högskolorna i Helsingfors. Om du tror det är i Helsingfors du vill studera, på högskola och på svenska, kan du bekanta dig med utbudet här.
  • Om du inte alls vet vad du vill studera kan du bekanta dig med olika yrken t.ex. på Yrkesinfo.
  • studieinfo.fi kan du hitta utbildningsmöjligheter på olika orter i Finland.

Varför är det viktigt att utbilda sig?

Corinne Grönholm berättar varför just hon tycker det är viktigt. Se bilden nedan.

Gör ett test

Det här är ett bra sätt att upptäcka alternativ som du kanske inte ens känner till! Nedan hittar du exempel på olika yrkes- och personlighetstester du kan använda:

Tips

En snabb nätsökning ger dig många användbara sidor med flera goda tips om hur du kan bestämma vad som passar just dig och dina intressen. Exempelvis kan du bekanta dig med dessa tips, som kan vara bra att läsa i samband med testen ovan.

Pröva på högskolestudier – enskilda kurser inom öppna universitetet/öppna högskolan

Ifall du inte kommer fram till vad du är intresserad av, eller ens om du vill studera vid universitet/högskola, då är en möjlighet att läsa någon eller några kurser via öppna universitetet/högskolan. Du kan t.o.m. välja kurser vid flera olika utbildningar eller högskolor, men då är det viktigt att du kollar att kurserna du anmäler dig till inte krockar med varandra i tidtabellen. Kurser vid öppna högskolan/universitetet är avgiftsbelagda.

Om du vill börja läsa på öppna universitetet/högskolan ska du kolla informationen som gäller specifikt för den högskola och kurs du är intresserad av. Högskolorna och universiteten har information om öppna kurser på sina webbsidor.


Du kan alltid ta kontakt med vägledarna på Studera i Helsingfors för att bolla idéer och funderingar. Vi kan ge tips och råd via chat, e-post eller face to face.