Meny

Studera i Finland

Två officiella språk – finska och svenska

Finland, som ett tvåspråkigt land, har ett stort utbud av högklassig högskoleutbildning på svenska. I Helsingfors kan du studera på svenska vid Aalto-universitetet, Arcada, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingfors universitet, Konstuniversitetet och Svenska social- och kommunalhögskolan. Här hittar du alla svenskspråkiga utbildningar på kandidatnivå och magisternivå i Helsingfors.

Eftersom Finland är tvåspråkigt har du också rätt att få svenskspråkig service på statliga och kommunala instanser. Du kan läsa mer om hur det är att leva som svenskspråkig i Helsingfors på sidan Språkfrågor.  

Ett av världens bästa utbildningssystem

Finlands utbildningssystem har rankats som det bästa i världen i flera olika studier, vilket gör en finsk utbildning väldigt värdefull på arbetsmarknaden. Högskolorna i Helsingforsregionen hör inte bara till Finlands bästa, de klarar sig väldigt bra också i internationella rankningar. Bekanta dig med högskolorna.  

Utbildningen är gratis

Du som kommer från Sverige (eller ett annat EU- eller EES-land) betalar inga terminsavgifter, och du kan dessutom ansöka om både bidrag och lån hos CSN för dina studier. Är det dyrt att studera i Helsingfors och hur har du råd att studera? Vi svarar på frågorna här.  

Otroliga studentförmåner

Studenter i Finland betalar årligen en medlemsavgift till studentkåren vid sin högskola. Medlemsavgiften är kring 100 euro per år beroende på studentkår, och för den får man ett studentkort som ger tillgång till olika studentförmåner.

Studenthälsovård. Du som studerar vid en högskola i Helsingfors har rätt till svenskspråkig hälsovård via Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS). SHVS erbjuder dig gratis tjänster inom hälsovård, tandvård och mental hälsa samt billiga besök hos specialistläkare. Läs mer om hälso- och sjukvård för studenter.

Studentlunch. Vid högskolorna finns studentrestauranger som erbjuder dig billig lunch (ca 2,60 euro) då du visar upp ditt studentkort.

Studentbostäder. Studenter kan också ansöka om att få bo i en förmånlig studentbostad via olika organisationer. Läs mer om boende i Helsingfors.

Studentrabatter. Som student i Helsingfors får du åka kollektivtrafik till halva priset. Studentkortet ger dig också rabatter på allt från kulturaktiviteter, resor och gym till försäkringar, kläder och elektronik.

Biblioteken. I högskolornas bibliotek kan du låna nästan all kurslitteratur. I Finland behöver högskolestudenter sällan köpa sina kursböcker.  

Inträdesprov och ansökan

Antagning till utbildningarna vid högskolorna görs på basen av inträdesprov. Du behöver alltså inte ha skrivit högskoleprovet eller ha toppbetyg från gymnasiet, men du måste ha en examen från andra stadiet för att kunna söka in. Läs mer om hur du söker.  

Rikt studieliv

Förutom att Finland erbjuder högskoleutbildning av hög kvalitet och fantastiska studentförmåner är det roligt att studera här. Vid varje högskola finns flera studentföreningar, som aktivt bygger en stark gemenskap kring studierna genom att ordna olika aktiviteter och studentevenemang. Att gå med i en studentförening är ett ypperligt sätt att hitta nya vänner! Här hittar du en lista på alla svenskspråkiga studentföreningar vid högskolorna i Helsingfors.  

Bekanta dig också med våra studenter!