Meny

Emilio Janhunen


Hur tänkte du när du beslöt dig för att studera i Helsingfors?

Det jag tänkte på när jag bestämde mig att studera i Helsingfors var att finska skolor har alltid varit på topplistor när det gäller utbildning och skolning. Mycket av de ämnen som jag är intresserad av fanns även på svenska vilket gjorde valet ännu lättare. Samt att det finns hela skolor som har svenska som huvudspråk så är det lätt att hitta något som passar en. Som tur så är Finland ett grannland till Sverige också så att ta sig hem är väldigt lätt, antingen med flyg eller med båt. På ett par timmar så kan du ta dig från Helsingfors till Stockholm.

Vad har du tyckt om studierna och studielivet på svenska?

Studierna är lätta att hänga med eftersom de är på svenska.  Vi har haft vissa kurser på engelska men det har aldrig varit något problem. Lärarna i skolan talar antingen svenska eller engelska så kommunikationen har alltid varit tydlig. Språkmässigt så finns det skillnader mellan “rikssvenska” och “finlandssvenska” men de är ytterst få och man lär sig fort.

Studielivet har varit väldigt bra i Helsingfors! Det finns alltid något evenemang på gång så man får aldrig tråkigt. Ibland kan det t.o.m. vara att man måste välja mellan två evenemang eftersom det finns så mycket. Det finns studentföreningar till alla linjer så man hittar lätt andra med liknande intressen som än själv.

Hur syns svenskan i Helsingfors?

Att integrera sig på svenska i Helsingfors har varit enklare än vad jag förväntat mig. Fast finskan är ett svårt språk att lära sig så klarar man sig riktigt bra med engelska och svenska när man rör sig i staden. De flesta finländare har en bra utbildning i både svenska och engelska, och dessutom är Finland officiellt ett tvåspråkigt land (svenska och finska) så staten är skyldig att ha all information från myndigheter på svenska.

Dessutom så är Helsingfors också skyltat på svenska. Många av de som studerar kommer också inte från Helsingfors utan andra delar av Finland så man är inte den enda som är ny, utan man kan lätt ta hjälp från varandra och upptäcka Helsingfors tillsammans. Det finns många svenskar som studerar i här så man är oftast inte ensam svensk i sin skola.

Vad har du för hälsning till de som funderar att söka sig till Helsingfors?

Saker som är viktiga att tänka på när du söker är att kolla vart du ska bo. Det finns organisationer som Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (HOAS) som fixar studentbostäder, och dessutom så har de flesta skolorna egna områden som används som studentbostäder. Det gäller att söka tidigt så att man hinner flytta in innan studierna börjar men som utlandsstuderande har du oftast förtur i kön.

Om du är uppvuxen i Stockholm så kan det komma som en överraskning om hur tidigt Helsingfors tunnelbana stänger även på helger och fredagar. Så om du vet att du ska vara ute sent ladda ner appen från Helsingfors lokaltrafik “HSL” där du kan se hur du ska ta dig runt. Som tur går det bussar och pendeltåg dygnet runt.

De kulturella skillnaderna mellan Sverige och Finland är ganska få, så som svensk känner man lätt igen sig i hur saker funkar. Det är också lätt att komma in i det finska samhället, för fast de inte vill erkänna det så tycker de egentligen rätt mycket om svenskar 😉